Många pratar om hållbarhet, men vad innebär det egentligen att leva hållbart eller att ha en hållbar livsstil? Vad ska man egentligen göra? Här hittar du sju enkla tips att börja med!
1. Reducera. Återanvänd. Återvinn.
Köp mindre. Fundera på om du verkligen behöver det du vill köpa. Man behöver inte alltid köpa nya
saker. Du kan hyra eller leasa något istället för att köpa. Eller köpa begagnat.
Återanvänd allt du kan, t.ex. papperskassar när du handlar eller tomma glasslådor som matlådor. Går det inte att återanvända, släng allt i rätt behållare. Lätt som en plätt.
2. Köp begagnat
Idag finns det bra möjligheter att köpa vad som helst begagnat. De flesta känner till Blocket, den digitala loppmarknaden som funkar bäst för lokala köp till fast pris. Ofta går det att pruta lite. På Tradera bjuder man istället på produkter tillsammans med andra. De flesta produkter kan skickas inom Sverige.
Även sidor som Amazon och Ebay fungerar för begagnade köp. Leta efter fraktalternativ till Sverige.
3. Köp medvetet och miljömärkt
Handla så lite inplastat och förpackat som möjligt. Inplastade ekologiska livsmedel orsakar dock mindre koldioxidutsläpp än konventionella livsmedel på grund av gödseln som används för de icke ekologiska livsmedel. Undvik marknadsföringstricks som leder till att du köper mer, särskilt vid färskvaror med kort hållbarhet. Köp inga plastpåsar. Ta med dig egna påsar av papper, plast eller tyg, som du kan återanvända. Handla på affärer och hos företag som tänker hållbart.
4. Sälj prylar som du inte behöver
Gör det möjligt för andra att köpa begagnat genom att du säljer det du inte behöver. Gör någon glad och tjäna lite extra på det. Dessutom tackar jorden dig. Win win win. Kan det bli bättre? Du köper begagnade prylar där du kan sälja dem. Blocket, Tradera eller Sellpy är de populäraste sidorna. Vill du inte sälja själv eller om du inte ha tid för det, låt det någon annan sköta det istället. Sellpy är ett företag som är specialiserat på just detta.
5. Planera din matlagning
Planera du din matlagning så köper du mindre. Du sparar pengar och det blir mindre svinn. Dessutom kan du ta med rester i matlådor till lunch. Har du inte möjlighet att äta upp allt i tid, lägg maten i frysen. Vegetarisk mat har oftast ett mindre klimatavtryck. Vill du ändå äta kött räcker det 1-2 gånger i veckan.
6. Byt till ”Bra Miljöval”-el
Många el-bolag erbjuder tillvalet ”Bra Miljöval”. Det kostar några öre extra per kWh men det är verkligen inte mycket. Räcker det inte med förnyelsebar eller ursprungsmärkt energi? Förnyelsebara energikällor såsom vind- och vattenkraft minskar koldioxidutsläppet, men ställer inte lika mycket krav på att skydda naturen på andra sätt. Bra Miljöval bidrar även till att naturen inte påverkas negativt av elproduktionen genom att ställa till exempel krav på fisktrappor och vindkraftparker som inte hotar skyddade fågelarter. Vill du läsa mer om villkoren för ”Bra Miljöval”-märkningen finns det på Naturskyddsföreningens hemsida.
7. Ta tåget istället för flyget när du reser
Det är inte lika enkelt som att byta till ”Bra Miljöval”-el men det går. Det funkar bra med tåg i nästan hela Europa. Använd nattåg för att göra resan kortare. Genom Tyskland erbjuder till exempel ÖBB rosor med nattåg. Om du ändå känner att det inte går utan flyg att ta sig till solen så försök att resa så korta sträckor som möjligt.