fbpx

Webbhotell

Har du tänkt på att det faktiskt påverkar miljön mycket hur vi lagrar våra data? Framförallt om man bedriver en webbplats med mycket trafik. Det kan göra stor skillnad om leverantören av ditt webbhotell är miljömedveten. Det börjar med att dra ner utsläpp av koldioxid för elförbrukning, men även att använda spillvärme som fjärrvärme är ett sätt att minska miljöpåverkan.

Vi testade miljövänligheten hos flera leverantörer av webbhotell. Här är resultatet:

 

-- Inlägget är gjort i samarbete Oderland, Miss Hosting, FS Data och one.com --

Hur har vi testat webbhotell?

Det är inte helt lätt att hitta ett miljövänligt webbhotell på nätet. Det är inte så många leverantörer som skriver om sina miljösatsningar på sina hemsidor. Men vad ska man egentligen leta efter?

Miljövänligt webbhotell

Det finns olika mätetal som bedömer effektiviteten hos en server. PUE, DCiE och PPE, CUE och WUE är några exempel. De har dock alla sina nackdelar.

Detta tror vi på:
Genom att använda så lite energi som möjligt och att välja förnyelsebara energikällor håller man sin miljöpåverkan låg. Med el som är ”Bra Miljöval”-certifierad bekostar man även reparationer av miljöskador. ”Bra Miljöval” är Naturskyddsföreningens miljömärkning på el. De ställer krav på hur elen produceras och jobbar för att påverkan på miljön från elproduktion ständigt ska minska.

Det finns även andra sätt att tänka miljövänligt när man driver en serverhall. En server producerar värme som kyls ner, ofta med vatten. Det vattnet kan man använda som fjärrvärme så att man sparar energi på ett annat ställe. Att tänka på medarbetarnas miljöpåverkan genom t.ex. resor är också bra. Oderland är en av de som gör så.

 

Oderland webbhotell

De kallar sig själva en av de första leverantörerna som har virtualiserat hela sin hosting-miljö. Det leder till en mycket lägre el-förbrukning och de använder sig dessutom av ”Bra-Miljöval”-el. Men miljöarbete betyder för Oderland även att de sänker sin förbrukning av produkter med miljöpåverkan eller att de väljer likvärdiga alternativ med mindre miljöpåverkan. Till exempel försöker de att ta tåg istället för flyg om det går.

Sedan sommaren 2018 har de en serverhall och den värmen som alstras återvinns i fjärrvärmenätet. Hallen är under uppbyggnad och när datacentret är fullt utbyggt kan det leverera cirka fyra gigawattimmar värmeenergi vilket räcker till att värma upp ca 200 villor.

Deras support får bra betyg på många sidor som jämför webbhotell och eftersom vi själva använder Oderland som leverantör vet vi hur bra supporten är. Toppen, tycker vi. Oderland är vår rekommendation på webbhotell med miljötänk, bra driftsäkerhet och support.

Pris från: 167 kr/mån

Startavgift: 150 kr

Utrymme: 20 GB

Trafik: 2000 GB

 

Binero 

Binero har virtualiserat en hel del av sina servrar och använder ”Bra miljöval”-el till sina servrar och på kontoret. Till kylning används i största möjliga mån miljövänlig frikyla. Under oktober 2018 kom de ut med en artikel att de har byggt ett nytt datacenter. I det kommer överskottsenergin från servrarna i datacentret att återvinnas och bli värme för hem och byggnader i Vallentuna. De sponsrar dessutom Naturskyddsföreningen.

Pris från: 79 kr/mån

Startavgift 125 kr

Utrymme: 100 GB

Trafik: 2000 GB

 

Miss hosting 

Miss hosting skriver ingenting om hållbarhet på sin hemsida men i en chatt med dem anger de att de har sina servrar hos Bahnhof. Bahnhof påstår att de har ”Sveriges mest energieffektiva anläggning” och ”tuffa miljökrav”. Det låter bra, men vad innebär det egentligen?

En av deras säljare som vi pratade med sa att de bara använder vattenkraft och tipsade mig om triplegreen.net som är deras alldeles egna certifiering. Enligt den använder de bara förnybar energi. Deras kylvatten används som fjärrvärme eller fjärrkyla och det ersätter andra energikällor i hushåll. På frågan om huruvida vattenkraften är miljömärkt svarade säljaren att elen kommer från Fortum. På triplegreen.net kan man läsa att de har krav på förnyelsebar energi. Ingen ”Bra Miljöval”-el alltså.

Miss hosting verkar göra sina kunder nöjda med bra service, men driftsäkerheten är förmodligen inte den bästa. Priset är dock oslagbart.

Pris från: 39 kr/mån, första året 9 kr/mån

Utrymme: 100 GB

Trafik: obegränsat

 

FS Data 

FS Data satsar mycket på hållbarhet och på hemsidan skriver de att de satsar på miljövänlig teknik. Men vad innebär det?

Vi har hittat ett filmklipp på deras hemsida, och i det framkommer det att de har teknik som använder så lite energi som möjligt. Servrarna kyls med vatten från Öresund och som sedan används som fjärrvärme. Det här känner vi igen från Miss Hostings leverantör Bahnhof. Det framgår inte i filmklippet vilken sorts el de använder men på en annan sida skriver de att den är ”Bra-miljöval” certifierad. Deras serverhallar befinner sig i centrala Helsingborg. Filmen hittar du här.

FS Data har visserligen den miljövänligaste lösningen och får bra recensioner för supporten. Men deras egenutvecklade kontrollpanel verkar krångligt och kräver lite större teknisk insikt om man får tro recensioner från nätet. Ny har de utvecklat en  ny kontrollpanel som vi inte hunnit testa. Vi hade registrerat en domän hos dem och tyckte att inloggningsprocessen och hantering av att byta leverantör var inte jättesmidigt. Därför bara fjärde plats. Men gillar du att kommunicera med teknikproffs och förstår tekniken själv är det definitivt ett alternativ för dig!

Pris från: 149 kr/mån, första året 74.5 kr/mån

Utrymme: 20 GB

Trafik: 300 GB

 

One.com 

One använder sig av vindkraft, med servrar i Danmark och USA. Servrarna i Danmark är för deras europeiska kunder. Vindkraften verkar inte certifierad. Vi ringde dem för att höra vad mer de gör för miljön förutom att använda vindkraft. Personen vi pratade med lovade att vi skulle får svar på det via mejl, och det fick vi:

Deras datacenter drivs av HP, IBM och Dell i Danmark och med vindkraft. Sedan har de även valt bort plastflaskor på kontoret och dricker ur glasflaskor eller väljer kranvatten istället. Tyvärr kan man läsa i recensioner att de har dålig service, en del driftstörningar och lockpriser. Även om vi tycker det är bra med vindkraft räcker det bara till en femte plats.

Pris från:  49 kr/mån, första året 19 kr/mån

Utrymme: 50 GB

 

Du behöver även en ny miljövänlig dator? Kolla här.

Vill du tipsa oss om fler alternativ eller saknar du ditt miljövänliga webbhotell här?    Meddela oss

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *