fbpx

Hållbara datorer

Du behöver en ny dator men vill samtidigt göra ett hållbart val? Inte helt lätt men möjligt. Här kommer det en sammanfattning av olika möjligheter för att köpa miljövänligare och hållbara datorer.

-- Inlägg i samarbete med dustinhome.se och mresell.se --

 

  1. Miljöcertifierade datorer
  2. Varför finns inga Apple datorer med, har de inga hållbara datorer?
  3. Innan du handlar
  4. Begagnade datorer, räknas dem som hållbara datorer?
  5. Handla certifierat
  6. Handla av schyssta producenter

1. Miljöcertifierade datorer

I skrivande stund finns det två certifieringar för hållbara datorer och det är TCO certified och EPEAT. Allt fler datorer är certifierade, vilket är bra. Men eftersom det är för många för att lista upp alla här, har vi valt ut några datorer i olika priskategorier. Om du söker en särskild dator och vill veta om den är certifierad, finns hela listan på tcocertified.com eller epeat.net. En sammanfattning om vad respektive certifiering innebär finns lite längre ner.

 

2. Varför finns inga Apple datorer med, har de inga hållbara datorer?

Jodå, även Apple försöker minska miljöpåverkan och förbättra sociala förhållanden i produktionen av sina produkter. Enligt Niclas Rydell, VD på TCO, tror Apple att varumärket är tillräckligt starkt så att de inte har ett behov att stärka varumärket med ett certifikat. Apple har dock certifierat några datorer i alla fall. MacBook, MacBook Pro och MacBook Air är certifierade med EPEAT ”Gold” i USA och Canada. De har dessutom börjat med att sälja nya produkter till ett lägre pris när man byter in sin gamla Apple enhet. Beroende på skick ska de antingen sälja den gamla enheten eller återvinna den. Du kan läsa mer om det här och här.

3. Innan du handlar

Som med allt annat är det bättre för miljön att inte behöva köpa nytt alls utan reparera det man har. Alina är ett företag som lagar datorer och har ett antal butiker runtom i landet. Går det inte att laga datorn eller blir det för dyrt jämfört med en nyköpt, finns det fler bra alternativ. Innan du handlar kan det vara bra att ta reda på vilken dator som passar bäst för just dina behov och din budget. Det finns ett antal guider på nätet, så det är enkelt att googla sig fram. Den här hjälpte mig på vägen.

4. Begagnade datorer, räknas dem som hållbara datorer?

Fördelen med att köpa begagnat är att man kan göra ett hållbart val för en billigare peng jämfört med en ny certifierad dator. Jag har själv köpt en dator på tradera som jag skriver mina inlägg och hanterar hemsidan med. Det är en Lenovo Thinkpad T440s som fungerar alldeles utmärkt för mina behov. När det gäller begagnade köp, så är de klassiska plattformarna bra, till exempel Blocket, Tradera och Facebook. Du kanske har tur där och hittar precis vad du letar efter och är i behov av. Du får dock ingen garanti på produkten.

Det finns också företag som enbart säljer begagnade datorer eller elektronik. Fördelen är att man får en garanti att produkten fungerar och är i bra skick. Dessa är bland annat:

5. Handla certifierat

I skrivande stund finns det två certifieringar och det är TCO Certified och EPEAT.

TCO hållbara datorer - tcocertified

TCO är en hållbarhetscertifiering för IT-produkter som bedömer social och miljömässig hållbarhet av en produkt och de har sitt huvudkontor i Stockholm. Bland annat tittar de på socialt och miljömässigt ansvarsfull tillverkning, hälsa och säkerhet för användaren, produktprestanda, ökad livslängd för produkten, reducering av skadliga ämnen och materialåtervinning. Alla krav måste uppfyllas.

Materialåtervinning innebär att varumärkesägaren ska erbjuda återtag av uttjänta produkter. Vad som händer efter återlämningen är tyvärr inte reglerat. Enligt rapporten ”Atea Sustainability Focus 2018” är it-avfall den snabbast växande kategori inom avfall och väldigt lite av det blir verkligen återvunnen eller återanvänd. En översikt av kraven finns på tcocertified.se. Det är i första hand Dell, HP och Lenovo som har certifierade datorer. Dock inte alla av deras datorer är certifierade. Här finns en aktuell lista av alla bärbara datorer som har ett TCO-certifikat.

EPEAT hållbara datorer - epeat

EPEAT är en organisation som drivs av GCO (Green Electronics Council) och har sitt kontor i USA. En lite mer komplex certifiering med tre olika certifieringsnivåer, ”Gold”, ”Silver” och ”Bronze”. Alla nivåer måste uppfylla ett visst minimikrav. Därefter bedöms produkten efter kriterier som inte är tvingande att uppfylla. Upp till 50% frivilligt uppfyllda kriterier får produkten Bronze. Uppfyller produkten minst 50% av alla frivilliga kriterier får de ”silver”-märket och ”gold” får man om man möter minst 75% av alla frivilliga kriterier.

Tvingande kriterier är bland annat material, livslängd, energiförbrukning, livscykel, förpackning och koldioxidavtryck. Men även hur ett företag presterar inom hållbarhetsfrågor över lag.

EPEAT-certifieringen är bunden till ett land och en och samma produkt kan vara certifierad i ett land men inte i ett annat. Det kan till exempel bero på möjligheten att återvinna produkten i olika länder. Det gäller alltså att kolla upp vad som gäller för ditt land.

I Sverige är det enbart Dell och HP som har bärbara datorer som är certifierade med EPEAT.

6. Handla av schyssta producenter

Företag som säljer certifierade hållbara datorer i Sverige är HP, Dell, Lenovo och Fujitsu. Alla varumärken har datorer som är TCO-certifierade. Men inte alla deras datorer är certifierade. HP har dessutom EPEAT ”Silver” certifierade datorer i Sverige och Dell EPEAT ”Bronze”. Genom att handla ocertifierade datorer av företag som har certifierade i sortimentet stöttar man deras miljöarbete.

Skulle man rangordna efter certifieringar som gäller för Sverige ser det alltså ut så här:

  1. HP (TCO + EPEAT Silver)
  2. Dell (TCO + EPEAT Bronze)
  3. Lenovo (TCO, 77 modeller 2019-07-08)
  4. Fujitsu (TCO, tre modeller 2019-07-08)

 

Vad tycker du om hållbarhetscertifieringar för datorer? Har du erfarenhet med att köpa en begagnad dator? Vilka krav har du på en hållbar dator? Lämna en kommentar nedan!

Söker du även ett grönt webbhotell? Kolla här!

 

***

Även om andelen av det totala kommunala avfallet är bara 5% så innebär det en fara för människor och naturen eftersom det innehåller både ovanliga metaller och ämnen som kan vara farliga för din hälsa och för miljön om de hanteras på fel sätt. Väldigt lite verkligen återvunnen eller återanvänd enligt rapporten.

Vill du minska elektronikavfall så försök att reparera dina gamla prylar om de har gått sönder eller lägg dem ut till salu om du inte har behov längre. Privatpersoner kan lämna elektronikavfall i alla större elektronikbutiker. Leta i första hand begagnat själv när du måste köpa nytt, det är det enklaste för att göra ett hållbart val och spara på miljön!

Du kan även köpa en certifierad hållbar dator. Få vet överhuvudtaget att det finns hållbarhetscertifieringar för produkter inom elektronik och ännu färre söker efter certifierade datorer. Det är inte lätt heller, eftersom ingen leverantör verkligen lyfter fram hållbarhetsaspekter i sin försäljning. Finns det för lite efterfråga eller har de missat ett försäljningsargument? I Sverige finns certifierade hållbara datorer av HP, DELL, LENOVO och FUJITSU.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *