Naturgarvat läder är ett bra alternativ när du ska köpa nya skor i läder. Naturgarvning använder sig inte av krom som är ett miljöfarligt ämne och som skadar din och fabriksarbetarnas hälsa.

Krom är förbjudet i  läderprodukter märkta med svanen eller EU-Blomman. Ett föredömligt företag är Kavat.

Redan 2008 fick Kavat sin första EU-Blommanlicens för skor. Nu, 10 år senare, står miljöfrågan fortfarande i fokus för tillverkningen och på företaget är man väldigt stolta över att ha lyckats klara de nya kraven.

Kavats motto är ”Walk carefully on mother nature” vilket genomsyrar hela företaget. De miljömärkta skorna har kromfritt garvat läder. De tillverkas i Kavats egna fabrik  i Travnik (Bosnien) som satsar på förnybar energi i sin produktion. Skorna är dessutom tänka att hålla länge för att göra miljöbeastningen så liten som möjlig.

Kavats EU-Blommanmärkta skor innebär:

  • Minskad vattenförbrukning och låga utsläpp av från garveri.
  • Kromfri garvning. Krom, som ofta används vid garvning, kan förbrännas till oxiderat krom som är allergent och cancerframkallande.
  • Skorna får inte innehålla flera kända skadliga ämnen (bland annat nonylfenoler, ftalater, organiska lösningsmedel, organiska tennföreningar, skadliga tungmetaller, polyaromatiska kolväten, klorparaffiner).
  • Antibakteriell behandling är inte tillåtet – sådan kan ha allergena ämnen, gynna resistenta bakterier och nyttan är tveksam.
  • Ingen PVC får användas.
  • Skorna är testade för god kvalitet på både ovandel och sula.
  • Tillverkning ska ske med rimliga arbetsförhållanden och enligt internationella konventioner (FN, OECD).

Svanen och EU:s Ecolabel miljömärker läder och tar hänsyn till hela tillverkningen. Barnskor är generellt det område som kommit längst. Skor från kavat hitta du till exempel här:

Polarn O. Pyret

Åhlens

Men det finns många fler butiker som säljer kavat, även fysiska!