Det blir allt lättare att handla hållbart på nätet. Onlinebutiker som naturkompaniet.se, ahlens.se eller polarnopyret.se har infört en filterfunktion som gör det möjligt att visa hållbara alternativ. Men även när man surfar i onlinebutikerna syns det vilka produkter som är grönare än andra. Grymt tycker vi!

-- Inlägget innehåller reklam för Åhléns och Polarn O. Pyret --

Ett grönare val

Naturkompaniet

”Ett grönare val” är Naturkompaniets alldeles egna symbol. De säger själva att de älskar friluftsliv och att vistas i naturen och att det därför är en självklarhet att göra det bästa för att värna om miljön. De jobbar även med återvinning och försöker hålla energiförbrukningen nere. De tar emot gamla produkter för återvinning. Att de tipsar om att förlänga livstiden genom att vårda och vid behov reparera plaggen ger en extra poäng.

ÅhlensÅhléns

Åhléns kallar sin funktion ”Bra val”. I deras filter kan man välja ännu mer detaljerad vad man är ut efter, till exempel om man söker ekologiskt, Fairtrade eller återvunnet material. Det gör det ännu lättare att hitta rätt. Det man inte kan göra är att söka specifikt efter produkter som uppfyller flera krav såsom både ekologiskt och Fairtrade. Men bra jobbat hittills!

Polarn O. Pyret

Polarn O. Pyret

polarnopyret.se väljer man under filtern ”Hållbarhetsmärkning” ut vilken märkning produkterna ska ha. Man kan boka i en eller fler märkningar. Det finns bland annat ”GOTS Organic”, ”Organic Cotton”, ”Recycled Polyamide”, ”BCI”, som är en förkortning för ”Better Cotton Initiative”, och ”Organic Wool” . GOTS certifierade kläder består alltid av ekologiskt material och tar dessutom hänsyn till andra miljöfaktorer som kemikalieanvändning men även sociala kriterier som arbetstider, barnarbete och kollektivavtal. GOTS har därmed hårdaste kraven. En annan bra sak är att de reparera dina ytterplagg när de gå sönder. Du betalar bara självkostnadspriset.

H&M

Även om H&M ofta får kritik för sin social hållbarhet, så har de åtminstone börjat att sälja plagg av miljövänligare material. Plaggen kan vara av ekologisk bomull, lyocell, eller återvunnet material. De kallar det för ”Consciuos”. Om du klickar dig fram till produkterna, t.ex. ”Dam” -> ”Kläder” så kan du filtrera artiklarna. Klicka på ”Kvalitet” och sedan ”Conscious”.

Tangentbord bärbar dator

Tyvärr är dock inte alla produkter i butikerna riktigt bra ur hållbarhetssynvinkel utan bara lite bättre än ”det vanliga alternativet”. Bortsett från GOTS gäller det fortfarande att granska hållbarheten själv. Vi har nog inte kommit så långt att man gör något bra när man köper en ny produkt. I alla fall inte med de flesta produkter. Principen att hellre konsumera mindre gäller alltså även här. Istället för att köpa ”miljövänliga” papperstallrikar kan det alltså vara värt att fundera om det inte är möjligt att använda vanliga tallrikar för ännu mindre miljöpåverkan. Eller istället för att köpa en ny jacka, leta efter en begagnad.

Vill du veta vad miljömärkningar av produkter betyder, så finns det en bra översikt på Konsumentverkets sida hallakonsument.se.

e-handel